Stalowowolski od Kuchni

Powiat Stalowowolski ma powierzchnię 833 km². Aż trudno uwierzyć, że na tym niewielkim obszarze mamy tak bardzo zróżnicowaną, a zarazem bogatą kuchnię.

W Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie. Znowu Zaklików słynie z karpia, a gmina Bojanów z miodu.

Podobne przykłady można by mnożyć, ponieważ wiele naszych miejscowości ma już swoje „wizytówki”w postaci lokalnych przysmaków. Zdajemy sobie sprawę, że przepisy zamieszczone w folderze to zaledwie część bogatej oferty kulinarnej Powiatu Stalowowolskiego. Receptur wartych rozpowszechniania jest znacznie więcej, dlatego uruchomiliśmy tę zakładkę i zachęcamy mieszkańców do nadsyłania kolejnych przepisów, które chętnie tu opublikujemy. Mamy nadzieję, że w ten sposób uda nam się wspólnie stworzyć coś na kształt „powiatowej książki kucharskiej”.

Szczególne podziękowania należą się wszystkim uczestnikom projektu. To ludzie, którzy z prawdziwą pasją poświęcają się kultywowaniu lokalnej kuchni. Wielu z nich nie tylko dba o to, aby receptury ich przodków nie odeszły w zapomnienie, ale nie boi się też eksperymentować i tworzyć nowych, charakterystycznych dla lokalnej kuchni przepisów.

Produkty znajdziesz >>>tutaj<<<

Życzymy smacznego!