Jagodzianki Lipskie

Lipa (gmina Zaklików) to wieś otoczona lasami. Tutejsi mieszkańcy potrafią korzystać z ich bogactwa – zbierają leśne owoce i przyrządzają z nich pyszne smakołyki.

Lipa (gmina Zaklików) to wieś otoczona lasami. Tutejsi mieszkańcy potrafią korzystać z ich bogactwa – zbierają leśne owoce i przyrządzają z nich pyszne smakołyki. Szczególnie popularne są tu drożdżowe bułeczki z jagodami, czyli po prostu jagodzianki.

Przygotować je potrafi w Lipie chyba każda gospodyni, ale my sięgnęliśmy po „mistrzowską” recepturę Barbary Studzińskiej – zwyciężczyni zorganizowanego w 2012 roku konkursu kulinarnego na  „Lipską jagodziankę”. – Czasami mały szczegół potrafi zmienić charakter potrawy. Taką „sztuczką”, którą stosuję przy jagodziankach, jest dodawanie do ciasta drożdżowego olejku cytrynowego. Dzięki temu zyskują fajny, świeży aromat – zdradza pani Barbara.

Zaczynamy od przesiania do dużego naczynia mąki. Najpierw dodajemy drożdże wymieszane z cukrem i rozprowadzone w odrobinie podgrzanego mleka, a następnie: żółtka, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, podgrzane mleko, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto trzeba dobrze wyrobić - do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. – Pod koniec zagniatania zawsze dodaję do ciasta trochę oleju. Następnie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na minimum pół godziny – radzi Barbara Studzińska.

Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i wykrawamy w nim np. szeroką szklanką kawałki, które napełniamy jagodami. Ciasto zlepiamy, a powstałe w ten sposób bułeczki układamy na blasze wysmarowanej masłem lub margaryną. Pozwalamy im jeszcze wyrosnąć, po czym smarujemy ich wierzch jajkiem i obsypujemy kruszonką. – Łatwo ją przygotować: do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i wlewamy roztopione masło. Wszystko zagniatamy i już możemy pokruszyć na ciasto -  mówi pani Barbara.

Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C – 200°C i pieczemy około 15 minut.

Składniki:
ciasto - 1 kg mąki tortowej, 6 żółtek, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, ¾ kostki masła, ½ kg jagód, ¾ litry mleka
kruszonka - 10 dkg mąki tortowej, 10 dkg cukru pudru, masło (wedle uznania)