Jaglaniaczki

Kasze świetnie smakują w połączeniu z ciastem drożdżowym. I o ile w sąsiednim województwie lubelskim popularne są bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej, to w gminie Pysznica już od pokoleń ciasto drożdżowe piecze się z kaszą jaglaną.

 Kasze świetnie smakują w połączeniu z ciastem drożdżowym. I o ile w sąsiednim województwie lubelskim popularne są bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej, to w gminie Pysznica już od pokoleń ciasto drożdżowe piecze się z kaszą jaglaną. Głównie ze względu na uprawiane tu niegdyś w dużych ilościach proso.

– Do dziś, w wielu tutejszych domach przyrządza się jeszcze jaglaniaka, czyli ciasto drożdżowe z kaszą jaglaną. Przed wojną podawano je zamiast tortów na weselach i takich uroczystościach jak choćby chrzciny. Ja polecam trochę zmienioną wersję tej potrawy – zamiast dużego ciasta,  małe bułeczki z kaszą jaglaną, czyli jaglaniaczki – mówi Agnieszka Smalisz.

Przygotowanie jaglaniaczków najlepiej zacząć od farszu: w garnku gotujemy 1 litr mleka, dodajemy 1,5 szklanki kaszy jaglanej oraz pół kostki masła. Do tego sól lub cukier do smaku – w zależności od tego czy chcemy aby bułeczki były słone lub słodkie. Składniki mieszamy przez chwilę, a następnie wkładamy garnek do większego garnka z gotującą się wodą. – Gdybyśmy zostawili jagła na mleku bezpośrednio na gazie, to na pewno by się przypaliły. Ci, którzy mają jeszcze tradycyjne kuchnie, wystarczy że postawią garnek z mlekiem i kaszą na boku blachy. Tam powolutku i pod przykryciem ta kasza sobie dojdzie. A gdy mamy tylko kuchenkę, to najlepiej umieścić garnek w drugim garnku z gotującą się wodą. Albo zawinąć go pod pierzyną. W takim cieple kasza też powinna się dobrze uparować – radzi pani Agnieszka.

Teraz kolej na przygotowanie ciasta drożdżowego: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże, pół szklanki cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do tego wbijamy 5 jajek i wlewamy pół litra letniego mleka. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby ciasto wyrosło. Następnie urywamy po kawałku ciasta, formujemy w dłoniach placki, dodajemy farsz i zlepiamy. Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na blasze wysmarowanej masłem lub margaryną. Dajemy im jeszcze kilkanaście minut na wyrośnięcie, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy na złoty kolor (około 15 minut).

Składniki:
nadzienie – 1 litr mleka, 1,5 szklanki kaszy jaglanej, ½ masła, sól lub cukier
ciasto – 1 kg mąki tortowej, 5 jajek, ½ szklanki cukru, ½ litra mleka, 5 dkg drożdży, cukier waniliowy, sól