Chwałowicka rolada biszkoptowa z masą z fasoli

Czy fasola może być głównym składnikiem słodkiego deseru? Owszem, może. Ale czy to będzie smaczne? Owszem, będzie. Pod warunkiem jednak, że zostanie przygotowane zgodnie z recepturą pochodzącą z Chwałowic.

Czy fasola może być głównym składnikiem słodkiego deseru? Owszem, może. Ale czy to będzie smaczne? Owszem, będzie. Pod warunkiem jednak, że zostanie przygotowane zgodnie z recepturą pochodzącą z Chwałowic. – Prawie każdy, kto po raz pierwszy spróbuje naszej chwałowickiej rolady biszkoptowej, robi wielkie oczy na wieść o tym, że znajdująca się w niej masa jest wykonana z fasoli.

Wielu osobom deser na bazie fasoli nie mieści się w głowie. Oczywiście, dopóki go nie skosztują – śmieje się Leokadia Gugała.

Do przygotowania masy potrzebna jest fasola o sporych ziarnach, najlepiej „duży jaś”. Trzeba moczyć ją w wodzie przez całą noc, a następnie gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. – Po ugotowaniu, fasolę trzeba koniecznie obrać ze skóry. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz kilka kropli olejku migdałowego. Miksujemy dotąd, aż uzyskamy jednolitą masę – mówi Maria Maślach z Gminnego Zespołu Kulinarnego w Chwałowicach.

Następnie przygotowujemy biszkopt: rozbijamy 5 jajek, oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, po czym dodajemy do niej stopniowo – stale ubijając: cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę. Masa powinna być dokładnie ubita i wymieszana. – Musi się trzymać, gdy odwrócimy miskę do góry dnem. Możemy też zastosować małą „sztuczkę” i dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu biszkopt później nie opadnie – radzi Leokadia Gugała.

Masę biszkoptową wylewamy na dużą, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blachę, na grubość 1 ½ - 2 cm. Pieczemy na złoty kolor – w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto na papier i oddzielamy pergamin którym była wyłożona blacha. Ciasto smarujemy masą fasolową i zwijamy dosyć ciasno w rulon. Odstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:
ciasto – 5 jajek, 10 dag cukru, 10 dag mąki, tłuszcz do wysmarowania blachy
masa – 1 szklanka fasoli „duży jaś”, 30-40 dag cukru pudru, 1 torebka cukru waniliowego, olejek migdałowy