Powiat Stalowowolski

V Lasowiacki Festiwal Pierogów za nami

7 lipca koła gospodyń wiejskich z całego regionu rywalizowały w Stalowej Woli w konkursie o „Złotą Misę” na najlepsze pierogi z grzybami. Jednym z organizatorów wydarzenia był Miejski Dom Kultury w Stalowej Woli, a wydarzenie dofinansowano z budżetu Powiatu Stalowowolskiego.

„Lasowiacki Festiwal Pierogów” to jedna z tych imprez, na którą każdego roku czekają wszyscy smakosze. W ostatnią niedzielę odbyła się już jej 5. edycja, a ci, którzy przybyli na kiermasz, aby posmakować wybornych pierogów, z pewnością nie byli zawiedzeni. Na licznych stanowiskach przygotowanych m.in. przez koła gospodyń wiejskich z powiatów: stalowowolskiego, niżańskiego oraz tarnobrzeskiego można było zakupić i skosztować przepysznych pierogów z rozmaitymi farszami. Warto zaznaczyć, że gwiazdą imprezy był popularny i znany z ogólnopolskich mediów kucharz Pascal Brodnicki.

Dodatkowo, jednocześnie z festiwalem odbywał się III Lasowiacki Festiwal Rzemiosła, w którym wzięli udział przedstawiciele zanikających zawodów, takich jak: kowalstwo, garncarstwo, czy hafciarstwo, co jeszcze bardziej uatrakcyjniło całe wydarzenie. Starsi przyglądali się stoiskom z rozrzewnieniem, a młodsi z ogromną ciekawością, a nieraz i z niedowierzaniem.

Oczywiście najważniejszym punktem imprezy był Konkurs „O Złotą Misę”, a głównym składnikiem pierogów były w tym roku grzyby. Jury miało niełatwe zadanie, ponieważ wszystkie pierogi zgłoszone do konkursu były przepyszne. Po długich obradach 3. miejsce postanowiono przyznać Kołu Gospodyń Wiejskich Borowiczanki z Harasiuk za pierogi z grzybami suszonymi, mrożonymi rydzami, mięsem mielonym, warzywami, sosem czosnkowym, surówką kalafiorową i ogórkami. 2. miejsce zdobyły Goliszowianki, czyli Koło Gospodyń Wiejskich w Goliszowcu, za pierogi z kaszą jęczmienną, grzybami i serem wędzonym, natomiast 1. miejsce i „Złota Misa” powędrowały do Koła Gospodyń Wiejskich w Żabnie, za pierogi z kaszą gryczaną, borowikami suszonymi, cebulą, masłem i sosem borowikowym. To w kategorii kół gospodyń wiejskich, natomiast w kategorii podmioty gospodarcze/restauratorzy nagroda główna powędrowała do stalowowolskiego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, za pierogi nadziewane grzybami, ziemniakami i kiełbasą wiejską z nutą chrzanu. Warto zaznaczyć, że dla CKZiU to już 3. nagroda za pierogi zdobyta w tym konkursie, a więc bez cienia przesady można powiedzieć, że nauczyciele zawodów gastronomicznych w tej szkole wyrastają na specjalistów od tej tak lubianej w Polsce potrawy.

Jednym z organizatorów wydarzenia był Powiat Stalowowolski, a nagrody jego uczestnikom wręczał m.in. wicestarosta stalowowolski Stanisław Sobieraj. – Bardzo się cieszę, że w konkursie tak licznie wzięły udział koła gospodyń wiejskich zarówno z naszego powiatu, jak i sąsiednich. Kuchnia to element naszego dziedzictwa i dlatego tak ważne jest jej propagowanie. Dziękuję paniom z wszystkich kół za ich pracę i zaangażowanie w kultywowaniu i rozwijaniu dorobku kulinarnego naszych mam i babć. To, co robicie jest bardzo cenne dla naszej lokalnej społeczności – komentuje wicestarosta Stanisław Sobieraj.

 
Exit mobile version