Nasza tradycyjna kuchnia pierogami stoi! Również u Lasowiaków, dawnych mieszkańców Puszczy Sandomierskiej, pierogi były ulubionym daniem. Na portalu PodkarpackieSmaki.pl wśród Podkarpackich Produktów Regionalnych znajdują się: pierogi z kaszą jaglaną i serem (ze Słomianej, Gmina Pysznica), pieczone pierogi św. Jacka, pierogi ruskie pilzneńskie, pierogi z soczewicą, razowe pierogi, pieróg dachnowski z kaszą gryczaną i ziemniakami, pilzneńskie pierogi z borówkami.
Na festiwalowych stoiskach zapewne większość z nich będzie czekała na smakoszy. A czy konkurs na najsmaczniejsze pierogi „O złotą misę” wyłoni nowy rarytas z pierogowej krainy, której granice raczej nie dotyczą? Przecież podróże pierogi mają w swoim DNA. To z Chin, dzięki weneckiemu podróżnikowi Marco Polo, trafiły do europejskiej kuchni.
Tradycyjna lasowiacka kuchnia, mleczna zagroda, warsztaty lepienia pierogów – to atrakcje w programie Festiwalu, mające na celu poznanie tematu: Skąd pierogi się biorą?
Na festiwalowej scenie wystąpią zespoły: „Polonez” z Vanvouver i „Polonez” ze Sztokholmu – uczestnicy XVII Światowego Festiwalu Polonijnych Zespołów Folklorystycznych – Rzeszów 2017 oraz Chór Lasowiacy z MDK w Stalowej Woli.
Zapraszamy producentów pierogów do udziału w Konkursie „O złotą misę”. Regulamin konkursu i karta zgłoszenia do pobrania na stronie www.mdkstalowawola.pl
22 lipca, godz. 15:00 – Plac Piłsudskiego w Stalowej Woli
Lasowiacki Festiwal Pierogów
– Konkurs „O złotą misę” – w kategorii: „Restauratorzy” oraz „Koła Gospodyń Wiejskich”
– stoiska z pierogami
– Skąd pierogi się biorą? – stoiska edukacyjne
– koncerty zespołów: „Polonez” z Vancouver, „Polonez” ze Sztokholmu, Chór Lasowiacy
Patronat Honorowy
Władysław Ortyl – Marszałek Województwa Podkarpackiego
Janusz Zarzeczny – Starosta Powiatu Stalowowolskiego
Lucjusz Nadbereżny – Prezydent Stalowej Woli
Patronat merytoryczny:
PodkarpackieSmaki.pl
Organizator:
Miejski Dom Kultury w Stalowej Woli