Szpinakowe pierogi przygotowane przez CKZiU zachwyciły jury

Szpinakowe pierogi przygotowane przez CKZiU zachwyciły jury

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Stalowej Woli zajęło I miejsce w konkursie podczas III Lasowiackiego  Festiwalu Pierogów i Festiwalu Rzemiosła w Stalowej Woli w kategorii: restaurator/podmiot gospodarczy.

Wydarzenie zostało zorganizowane 19 lipca na Placu Piłsudskiego. Na festiwalu można było degustować nie tylko tradycyjne pierogi z ziemniakami i z serem, ale także z serem na słodko, z kapustą i grzybami, z kurkami, gęsiną, cieciorką, jagodami, a także wiele innych. Pierogi i lasowiackie przysmaki przygotowane były przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz przedsiębiorców z naszego regionu.

Podczas tegorocznej edycji festiwalu dużo emocji dostarczył konkurs  „O Złotą Misę” na najsmaczniejsze pierogi. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi, których głównym składnikiem była kapusta. CKZiU w Stalowej Woli reprezentowała Klaudia Kochowska, wspierana przez Anetę Jaworską i Barbarę Wieszczek – Augustyńską.

Panie przygotowały zwycięskie danie – szpinakowe pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami okraszone oliwą kminkowo-tymiankową oraz likierem wiśniowym. Potrawa ta zachwyciła jury fuzją smaków (szpinak zblendowany z mlekiem – do ciasta, kapusta kiszona, przyprawy: kminek, tymianek, delikatna żelka z likierem wiśniowym oraz wiśnia karmelizowana miodem).

Ostatecznie daniem tym, placówka zajęła I miejsce w kategorii: restaurator/podmiot gospodarczy i otrzymała trofeum „Złotą Misę”, dyplom oraz nagrodę pieniężną.

Jednym ze sponsorów III Lasowiackiego  Festiwalu Pierogów i Festiwalu Rzemiosła był Powiat Stalowowolski.