Kiedyś była jednym z symboli polskiej kuchni. Później zapomniana, a dziś przeżywa renesans i wraca na polskie stoły. Mowa oczywiście o gęsinie. – Jej mięso jest nie tylko wyjątkowo smaczne,…
Blog
Pilchowski krupnik z gęsi
O tym, że gęsie podroby znakomicie nadają się na zupę, wiadomo nie od dziś. W przeszłości krupnik na gęsinie był jednym z rarytasów polskiej kuchni. Teraz trudno znaleźć go w…
Chleb chwałowski
Chleb chwałowski to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kulinarnych z Powiatu Stalowowolskiego. Jest wykonywany według tradycyjnej receptury, sięgającej przełomu XIX i XX wieku i przekazywanej w Chwałowicach z…
Kotlety z czerwonego grochu „Babci Melanii”
To kolejna receptura na bezmięsne kotlety z bogatego zbioru przepisów członkiń chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego. Jednak tym razem, zamiast białej fasoli, głównym składnikiem jest jej czerwona odmiana. – Kotlety według…