O tym, że gęsie podroby znakomicie nadają się na zupę, wiadomo nie od dziś. W przeszłości krupnik na gęsinie był jednym z rarytasów polskiej kuchni. Teraz...
Chleb chwałowski
Chleb chwałowski to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kulinarnych z Powiatu Stalowowolskiego. Jest wykonywany według tradycyjnej receptury, sięgającej przełomu XIX i XX wieku i...
Kotlety z czerwonego grochu „Babci Melanii”
To kolejna receptura na bezmięsne kotlety z bogatego zbioru przepisów członkiń chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego. Jednak tym razem, zamiast białej fasoli, głównym składnikiem jest jej czerwona...
Chwałowicka rolada biszkoptowa z masą z fasoli
Czy fasola może być głównym składnikiem słodkiego deseru? Owszem, może. Ale czy to będzie smaczne? Owszem, będzie. Pod warunkiem jednak, że zostanie przygotowane zgodnie z recepturą...
Kotlety z kapusty i fasoli
Może niektórym trudno będzie w to uwierzyć, ale żeby zrobić dobre kotlety, wcale nie musimy użyć mięsa. Z powodzeniem możemy je zastąpić innymi składnikami. Doskonale wiedzą...
Pasztet z fasoli
Nie ma takiej potrawy, której gospodynie z chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego nie potrafiłyby przygotować z fasoli. Wachlarz jest szeroki: od deserów po kotlety, a nawet… pasztet....
Chwałowicki klops z grochu faszerowany mięsem
Fasola nie tylko świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach, ale równie dobrze się z nim również komponuje. Znakomitym przykładem takiego dania jest chwałowicki klops z grochu...
Kruche pierożki z fasolą
Pniów, Dąbrówka Pniowska, Witkowice, Chwałowice – te miejscowości na terenie gminy Radomyśl nad Sanem to prawdziwe „fasolowe zagłębie”. Ze względu na panujące tu warunki klimatyczno–glebowe, jest...
Kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku
Wyjątkowość tej kiełbasy wynika nie tylko z nietypowej metody jej przygotowania, ale przede wszystkim z tego, że na stołach pojawiała się niemiernie rzadko, więc traktowano ją...
Kapusta wigilijna po Pysznicku
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Stąd na świątecznych stołach pojawiają się również wyjątkowe dania – takie, których w ciągu roku raczej nie...
Pierogi z kaszy jaglanej z serem
Pierogi z kaszy jaglanej z serem, to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw dla gminy Pysznica, a zwłaszcza dla położonych na jej terenie takich wsi jak Słomiana...
Jaglaniaczki
Kasze świetnie smakują w połączeniu z ciastem drożdżowym. I o ile w sąsiednim województwie lubelskim popularne są bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej, to w...
Chleb pysznicki na zakwasie
Czy jest coś smaczniejszego od ciepłej kromki świeżego chleba? Chyba nie, zwłaszcza jeśli jest to kromka domowego chleba. Każdy kto chociaż raz go skosztował, wie, jak...
Bigos Chłopski
Bigos – w przeszłości jedno z podstawowych dań, jakie podawano gościom podczas wszelkiego rodzaju imprez. Wprawdzie dzisiaj przestał być już żelaznym punktem każdego weselnego czy imieninowego...
Śmietankowiec lipski
Jest takie ciasto, które można spotkać na stołach w niemal każdym domu w Lipie. Miejscowi lubią go i pieczą od lat, a goście, którzy są nim...
Jagodzianki Lipskie
Lipa (gmina Zaklików) to wieś otoczona lasami. Tutejsi mieszkańcy potrafią korzystać z ich bogactwa – zbierają leśne owoce i przyrządzają z nich pyszne smakołyki. Szczególnie popularne...
Jeżyki
Trudno doszukiwać się tej potrawy w starych książkach i zeszytach z przepisami, gdyż jeżyki to dość nowoczesne danie. Niemniej warte spróbowania. – Sprawdza się zwłaszcza podczas...

