Aktualności

Chleb chwałowski

Chleb chwałowski to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kulinarnych z Powiatu Stalowowolskiego. Jest wykonywany według tradycyjnej receptury, sięgającej przełomu XIX i XX wieku i...

Aktualności

Pasztet z fasoli

Nie ma takiej potrawy, której gospodynie z chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego nie potrafiłyby przygotować z fasoli. Wachlarz jest szeroki: od deserów po kotlety, a nawet… pasztet....

Aktualności

Kruche pierożki z fasolą

Pniów, Dąbrówka Pniowska, Witkowice, Chwałowice – te miejscowości na terenie gminy Radomyśl nad Sanem to prawdziwe „fasolowe zagłębie”. Ze względu na panujące tu warunki klimatyczno–glebowe, jest...

Aktualności

Jaglaniaczki

 Kasze świetnie smakują w połączeniu z ciastem drożdżowym. I o ile w sąsiednim województwie lubelskim popularne są bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej, to w...

Aktualności

Bigos Chłopski

Bigos – w przeszłości jedno z podstawowych dań, jakie podawano gościom podczas wszelkiego rodzaju imprez. Wprawdzie dzisiaj przestał być już żelaznym punktem każdego weselnego czy imieninowego...

Aktualności

Jagodzianki Lipskie

Lipa (gmina Zaklików) to wieś otoczona lasami. Tutejsi mieszkańcy potrafią korzystać z ich bogactwa – zbierają leśne owoce i przyrządzają z nich pyszne smakołyki. Szczególnie popularne...

Aktualności

Jeżyki

Trudno doszukiwać się tej potrawy w starych książkach i zeszytach z przepisami, gdyż jeżyki to dość nowoczesne danie. Niemniej warte spróbowania. – Sprawdza się zwłaszcza podczas...

Treść | Menu | Dostępność