Jesteś mamą, babcią, żoną? Masz dla kogo żyć? A może po prostu kochasz życie i pragniesz go dla samej siebie? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi – TAK,...
Dyskutowali o funduszach europejskich
– Powiat Stalowowolski jest w czołówce województwa podkarpackiego pod względem pozyskiwania i wydawania funduszy europejskich – chwalił nasze samorządy marszałek województwa Władysław Ortyl. Odwiedził Stalową Wolę...
Informacja o wyniku przetargu
Zarząd Powiatu Stalowowolskiego informuje o wyniku III przetargu ustnego nieograniczonego przeprowadzonego w Starostwie Powiatowym w Stalowej Woli na zbycie nieruchomości gruntowej, stanowiącej własność Powiatu Stalowowolskiego oznaczonej...
Kapusta turebska
Groch z kapustą to danie spotykane w wielu regionach. Występuje w różnych modyfikacjach, a jedną z najciekawszych, jest na pewno ta przygotowywana przez mieszkańców Turbi w...
Pilchowska gęś z pieca
Kiedyś była jednym z symboli polskiej kuchni. Później zapomniana, a dziś przeżywa renesans i wraca na polskie stoły. Mowa oczywiście o gęsinie. – Jej mięso jest...
Pilchowski krupnik z gęsi
O tym, że gęsie podroby znakomicie nadają się na zupę, wiadomo nie od dziś. W przeszłości krupnik na gęsinie był jednym z rarytasów polskiej kuchni. Teraz...
Chleb chwałowski
Chleb chwałowski to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kulinarnych z Powiatu Stalowowolskiego. Jest wykonywany według tradycyjnej receptury, sięgającej przełomu XIX i XX wieku i...
Kotlety z czerwonego grochu „Babci Melanii”
To kolejna receptura na bezmięsne kotlety z bogatego zbioru przepisów członkiń chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego. Jednak tym razem, zamiast białej fasoli, głównym składnikiem jest jej czerwona...
Chwałowicka rolada biszkoptowa z masą z fasoli
Czy fasola może być głównym składnikiem słodkiego deseru? Owszem, może. Ale czy to będzie smaczne? Owszem, będzie. Pod warunkiem jednak, że zostanie przygotowane zgodnie z recepturą...
Kotlety z kapusty i fasoli
Może niektórym trudno będzie w to uwierzyć, ale żeby zrobić dobre kotlety, wcale nie musimy użyć mięsa. Z powodzeniem możemy je zastąpić innymi składnikami. Doskonale wiedzą...
Pasztet z fasoli
Nie ma takiej potrawy, której gospodynie z chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego nie potrafiłyby przygotować z fasoli. Wachlarz jest szeroki: od deserów po kotlety, a nawet… pasztet....
Chwałowicki klops z grochu faszerowany mięsem
Fasola nie tylko świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach, ale równie dobrze się z nim również komponuje. Znakomitym przykładem takiego dania jest chwałowicki klops z grochu...
Kruche pierożki z fasolą
Pniów, Dąbrówka Pniowska, Witkowice, Chwałowice – te miejscowości na terenie gminy Radomyśl nad Sanem to prawdziwe „fasolowe zagłębie”. Ze względu na panujące tu warunki klimatyczno–glebowe, jest...
Kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku
Wyjątkowość tej kiełbasy wynika nie tylko z nietypowej metody jej przygotowania, ale przede wszystkim z tego, że na stołach pojawiała się niemiernie rzadko, więc traktowano ją...
Kapusta wigilijna po Pysznicku
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Stąd na świątecznych stołach pojawiają się również wyjątkowe dania – takie, których w ciągu roku raczej nie...
Pierogi z kaszy jaglanej z serem
Pierogi z kaszy jaglanej z serem, to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw dla gminy Pysznica, a zwłaszcza dla położonych na jej terenie takich wsi jak Słomiana...
Jaglaniaczki
Kasze świetnie smakują w połączeniu z ciastem drożdżowym. I o ile w sąsiednim województwie lubelskim popularne są bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej, to w...