ZSP Nr 3 w Stalowej Woli zorganizował dla uczniów kierunków gastronomicznych konkurs pn. „Karnawałowe Szaleństwo”. W zmaganiach wzięli udział przyszli kucharze i kelnerzy z kilku szkół z całego regionu.
Kelnerzy rywalizowali przygotowując piękne i stylowe aranżacje nakryć stołów. Tę konkurencję wygrał przedstawiciel gospodarzy, czyli uczeń ZSP Nr 3 – Wojciech Sasiela. Drugie miejsce zajęła Dagmara Krawczyk z ZSGiH Sandomierzu, a trzecie – Katarzyna Dubiel, również uczennica ZSP Nr 3.
Duże emocje towarzyszyły zmaganiom kucharzy. Jury, które ich oceniało, brało pod uwagę nie tylko smak i wygląd przygotowanych potraw, ale też styl pracy oraz przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Dania przygotowane przez młodzież prezentowały się bardzo zachęcająco, a jury miało trudne zadanie wybierając najlepszych. Ostatecznie zwycięzcą został Daniel Wódz z ZSP Nr 1 w Tarnobrzegu, który przygotował pieczonego łososia na puree z bobu i sera koziego, a na deser – karmelizowany mus z ananasa z sorbetem. Kolejne miejsca na podium zajęli uczniowie ZSP Nr 3: Joanna Wójtowicz, za pierś z kaczki w sosie z marakui oraz placuszki jaglane z musem truskawkowym, a także Kacper Szustecki za zapiekankę z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella, a na deser – czekoladowe babeczki z kremem kawowym. – Gdy widzę te smakołyki, to strasznie żałuję że nie uczestniczyłem w pracach jury, które miało okazję ich skosztować – śmiał się Mariusz Sołtys, wicestarosta stalowowolski, który wręczał nagrody zwycięzcom konkursu. – Młodzieży gratuluję pomysłowości i świetnego kunsztu, a dyrekcji szkoły zorganizowania tak ciekawego konkursu. Oby wpisał się na stałe w kalendarz imprez szkolnych – mówił wicestarosta.