Walentynkowe gotowanie w ekonomiku

Zmaganiom przyszłych kucharzy towarzyszyły duże emocje. Każdy z nich miał przygotować danie główne i deser. Jury, które ich oceniało, brało pod uwagę nie tylko smak i estetykę przygotowanych potraw, ale też styl pracy oraz przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Dania przygotowane przez młodzież prezentowały się bardzo zachęcająco, a jury miało trudne zadanie wybierając najlepszych. Ostatecznie zwycięzcą został Krystian Tarczon z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, który przygotował polędwiczkę z dorsza z mulami w białym winie, chrupiące sardynki i opalane warzywa, a na deser mus z białej czekolady z puree z mango, chipsami z jogurtu, pudrem z truskawek i świeżymi owocami.

Kolejne miejsca na podium zajęli: Natalia Nykiel z Zespołu Szkół Technicznych im. Tadeusza Kościuszki w Leżajsku, a także Zuzanna Hepnar z Zespołu Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie. – Gratuluję nie tylko zwycięzcom, ale i wszystkim uczestnikom konkursu. Dzięki tej rywalizacji właśnie zdobyliście kolejne doświadczenie. A to ważne, gdyż zawód który sobie wybraliście, będzie wymagał od was ciągłego rozwoju. Muszę przyznać, że na efekty waszej pracy patrzy się z ogromną przyjemnością – chwalił młodzież uczestniczącą w konkursie Janusz Zarzeczny, starosta stalowowolski, który objął konkurs patronatem. Powiat Stalowowolski był również jednym ze sponsorów imprezy.
{gallery}WalentynkowyCzar{/gallery}